Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Детските градини и яслите в София ще отворят на 26 май

Общество

Детските градини и яслите в София ще отворят на 26 май

Снимка:

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, след като днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която позволява тяхното отваряне.

В градините в София ще се прави задължителна дезинфекция на помещенията 4 пъти на ден. Всеки ден трябва да се дезинфектират и детските площадки.

Всяка сутрин децата ще се проверяват от медицинския персонал на детската градина. Ако имат висока температура и грипоподобни симптоми, те ще бъдат връщани.

„Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини“, припомня Фандъкова. Тя посочи и че директорите ще получат инструкция за организацията на работата и напомни, че целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

„Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително.

Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

 За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група“, пише във Фейсбук Фандъкова.

До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

В Бургас детските градини също ще бъдат отворени от 26 май, реши кметът Димитър Николов. Дотогава ще бъдат тествани всички 900 служители в детски градини и ясли в морския град.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още