Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деян Дяков: Голи обещания и 5 месеца нищо по споразумението за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Общество

Деян Дяков: Голи обещания и 5 месеца нищо по споразумението за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Деян Дяков: Голи обещания и 5 месеца нищо по споразумението за ТЕЦ Марица Изток 2 - Tribune.bg
Снимка:

Голи обещания и 5 месеца нищо по споразумението за държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", отбелязва за БНР Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Аз съм напълно наясно, че Николай Денков няма да си подаде оставката преди ротацията. Миналата седмица за пореден път имахме среща с Министерство на енергетика и премиера Денков, и по споразумението от 3 октомври - протестите, не е свършено нищо", констатира синдикалистът. Той припомня, че в споразумението има 6 точки, а премиерът си е дал и конкретен срок за изпълнение при подписването.

"Всички срокове изтекоха, последният беше 31 януари т. г. Нито енергийна стратегия е приета в Народното събрание, нито ангажимент е поет, как ТЕЦ "Марица изток 2" ще изпълнява ангажимента си към военно министерство", коментира Дяков. Той предупреди, че енергетиците са наясно, че енергийната ни система ще се разпадне без ТЕЦ"Марица Изток 2".

"Не направиха никакви постъпление, реални действия за оздравяване на дружеството и за справяне финансовото му състояние след юни т. г. когато ТЕЦ -ът излиза изцяло и само на свободния пазар", възмущава се Дяков. Той напомня, че парламентът има две решения относно централата от 2020 и 2022 година, които правителството не спазва.

"В едното е записано, че държавата се ангажира да не нарушава целостта на ТЕЦ "Марица изток" до 2038 година", аргументира се синдикалистът. Той призна, че като синдикат не могат да се месят в работата на частни дружества, каквито са американските централи в комплекса.

"Проблемът е, че затваряйки една частна американска компания в края на февруари се налага реформа в единия от двата рудника. Тук е ролята на държавата, да оздрави това дружество, за да си изпълни дружеството ангажимента за рекултивация на терените", посочи Деян Дяков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати