Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър Главчев: Осигурени са 20 млн. лв. за хеликоптери-линейки

Общество

Димитър Главчев: Осигурени са 20 млн. лв. за хеликоптери-линейки

Снимка:

Целта е да бъдат купени два медицински хеликоптера

Осигурени са 20 млн. лв. за хеликоптери-линейки, съобщи на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

„Има добра новина, която заслужава да бъде споделена. От Министерство на регионалното развитие по Оперативна програма "Региони в растеж", след дълги преговори с Европейската комисия /ЕК/, са осигурени 20 млн. лв. за хеликоптери-линейки“, изтъкна Главчев. Той припомни, че темата напоследък е била отразявана с отрицателен знак.

„Има такава петиция в Министерски съвет. Само че по темата се работи далеч преди тази петиция и то с колеги, които могат да го потвърдят", припомни още Димитър Главчев.

„Надявам се, че ще направим максимално възможното да осигурим закупуването на две въздушни линейки“, коментира и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

„Темата за спешната медицинска помощ е основен стълб, който реформираме в системата на здравеопазване, чрез европейски средства включително. В този смисъл в Оперативната програма "Региони в растеж" е локализииран ресурс от над 163 млн. лв., който на практика финансира възможността да реформираме цялостно спешната медицинска помощ от гледна точка на възможности за доставка на линейки и съответните съпътстващи разходи за оборудване на всички спешни медицински центрове на територията на страната заедно с необходимостта от ремонти и реновиращи действия", посочи Николова.

Тя отчете, че след допълнителни преговори с ЕК и спрямо бюджетите, с които разполагаме в програмата, страната ни е успяла да осигури тези допълнителни 20 млн. лв.

Закупуването на две въздушни линейки е мечтано от много поколения планински спасители, изтъкна Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба /ПСС/ към Българския червен кръст /БЧК/.

„Ние работим непрекъснато в много тежки условия. Много често имаме пациенти, които са в тежко състояние и за които е от огромна необходимост наличието на въздушна линейка“, коментира Нешев.

По думите му ПСС към БЧК има готовност да участва с целия си ресурс, както с материална база, така и със знания и умения, трупани в продължение на много години, за придобиването и въвеждането в експлоатация на въздушните линейки.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още