Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър Маргаритов: Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти

Общество

Димитър Маргаритов: Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти

Снимка:

България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия през 2020 г.

Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти, сигнализира системата за бързо реагиране на Европейския съюз, посочи за БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. За особено опасните продукти у нас става ясно от годишния доклад на Safety Gate - системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни потребителски продукти, подпомагаща изтеглянето на опасни нехранителни продукти от пазара.

9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с ковид - хигиенни маски, които би трябвало да предпазват, но не го правят, дезинфектанти, съдържащи токсични химикали - например метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или UV дезинфектанти,  причиняващи дразнене на кожата.

„След началото на пандемията се обръща много сериозно внимание на групи стоки, касаещи личната защита“, потвърди Маргаритов. Председателят на Комисията за защита на потребителите даде пример със спирт за горене, който е бил предлаган като дезинфектант или предлагане на хипноза с психологически ефект, който би довел да предпазване от коронавирус.

„В конкретни случаи след уведомление на Агенция „Митници“ е бил спиран вносът на лични предпазни средства“, поясни Маргаритов. По думите му неговото ведомство има добро взаимодействие и с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Когато на нашия пазар е установена стока, която представлява опасност, се подава нотификация. За миналата година България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия“, изтъкна Димитър Маргаритов и определи това като добра активност.

Той съобщи още, че Комисията за защита на потребителите е публикувала изследване на Европейската комисия с препоръки към желаещите да си изработят лични предпазни средства в домашни условия. В изследването са направени и конкретни препоръки към гражданите - на кои материали да обръщат внимание, кои материали да избягват, по какъв начин да подходят при изработването.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още