Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на "райски газ" на непълнолетни

Общество

Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на "райски газ" на непълнолетни

Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на райски газ на непълнолетни - Tribune.bg
Снимка:

Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или "райски газ" на лица под 18 години. Това заяви в "Денят започва" зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов.

"Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на "райски" газ е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите", подчерта Маргаритов.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

"КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още зам.-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите", уточни Димитър Маргаритов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати