Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на "райски газ" на непълнолетни

Общество

Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на "райски газ" на непълнолетни

Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на райски газ на непълнолетни - Tribune.bg
Снимка:

Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или "райски газ" на лица под 18 години. Това заяви в "Денят започва" зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов.

"Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на "райски" газ е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите", подчерта Маргаритов.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

"КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още зам.-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите", уточни Димитър Маргаритов.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети