Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър Петров: Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите

Общество

Димитър Петров: Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите

Снимка:

Не вирусът, а хората се държат по различен начин след 23ч., посочи заместник-министърът

Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите, подчерта заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ.

„Даваме възможност за заведенията да работят на 100% до 23 часа само с ваксинирани клиенти, ако целият персонал е имунизиран. Не разбирам защо протестират срещу това“, възмути се Петров. Той бе категоричен, че здравните власти са създали ограничения там, където се събират много хора, както и че мерките не важат, ако на едно място има само ваксинирани.

„Не вирусът се държи по-различен начин, а хората се държат по различен начин след 23 часа. Не сме канцеларски плъхове, ходим в нощни заведения и знаем какво се случва в тях“, напомни заместник-здравният министър. Той уточни, че с последните разписани мерки срещу разпространението на ковид театрални постановки, концерти и опери на открито могат да се провеждат, но фестивали – не. Петров допусна, че вероятно заповедта за новите мерки ще бъде прецизирана в частта за фестивалите.

„Каквато и кампания да правим, това е личен избор и за съжаление антиваксиналните настроения са високи и не могат лесно да се преборят“, увери Димитър Петров. По думите му въведените здравни мерки са възможно най-леките.

„Нашите цели са две - да не претоварим болниците и да предпазим най-уязвимата част от хората, сред които и хронично болните. В момента сме на първо място в ЕС по смъртност“, изтъкна Петров. Според него колкото и да се контролират мерките, спазването им е въпрос на личен ангажимент.

„Поръчани са 18 000 опаковки „Ремдесивир“, които идват всеки ден по 1 700 броя със самолет. След 15 дни ще бъдат поръчани още 12 000 опаковки“, посочи Димитър Петров. Той отчете, че има съвсем минимално количества бракувани ваксини.

„Има сключени договори за дарения, но ваксини ще се и продават“, обясни Петров.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още