Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитров: ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати

Общество

Димитров: ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати

Снимка:

ДАНС е технически посредник, доколкото осигурява защитените комуникационни канали, те се ползват по принцип от Външно министерство и от всички институции от подобен ранг. Това коментира за БНР Димитър Димитров, политолог, заместник-председател на ЦИК въпроса дали агенцията трябва да е междинно звено между секциите и ЦИК при изборите в чужбина.

„ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати и по тази причина спекулации с участието на ДАНС са наистина абсолютни спекулации, заяви той.

По думите му е нормално да се чакат по-дълго изборните резултати от чужбина.

„Хората от ДАНС, които получават протоколите ги оглеждат и ако има очевидно недокомплектовани – тоест, изпратен е протокол, но не са изпратени първа и последна страница от избирателните списъци, което е много важно за изборния резултат, тъй като списъците са продукт на СИК в чужбина, иначе няма как да знаем колко души са гласували, от ДАНС за това проверяват. Ако този комплект е налице, двама от членовете на ЦИК го удостоверяват това с подписите си, след като прегледат документите, и че файловете са тези, които очакваме и са достатъчни за краен изборен резултат. Така, че ДАНС няма никакво значение кой ще застане, в този случай ДАНС е държавата. Използването на служители на ДАНС е свързано със сигурността на използваните канали, а те са тези, които се използват от Външно министерство и всички други оторизирани органи“, заяви Димитров.

„Проблемът не е ДАНС, а в това, че секциите в чужбина са много и за сравнително кратък период наше и тяхно време постъпват, да кажем например - за 200 минути - 400 протоколи - няма как бързо да се обработят. Броят на секциите в чужбина много нарасна, а съставът на ЦИК е същият, даже с един човек по-малко и така 14 човека от ЦИК трябва светкавично да прегледат окомплектовани ли са документите“, поясни още Димитров.

„ДАНС е само преносител и досега не имало никакъв проблем с комплектите от изборни документи“, посочи още експертът.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още