Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Директорът на НЗОК: Доставната цена на един PCR тест e между 17 и 25 лв.

Общество

Директорът на НЗОК: Доставната цена на един PCR тест e между 17 и 25 лв.

Снимка:

Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за изследване за тестване за коронавирус с PCR, за което няма лимит.  Доставната цена на един PCR тест e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. Това заяви пред бТВ директорът на НЗОК Петко Салчев.

Има възможност за изпращане на такива направление чрез Информационно обслужване, ние имаме ангажимент да заплащаме здравната услуга, технологичната услуга, обясни шефът на НЗОК.

До момента няма оплакване от нито едно лечебно заведение, че не е получило парите си или ще затваря заради липса на финансов ресурс, добави Салчев. Заплаща се по методиката на НЗОК, че ако не се достигне определен обем от дейност, НЗОК ще доплати, за да не се стигне до риск за съответното лечебно заведение. Всички пациенти с онкологични заболявания в момента могат да си извършват плановите и всички видове операции. Заплатили сме над 14 млн. лева за лечение на деца и хора за лечение в чужбина от началото на годината, каза Салчев.

В момента не получаваме дарения, добави Салчев. Всяка болница, която откаже да изпълни заповед на директора на РЗИ да не може да сключва договор с НЗОК, това е възможно стига парламентът да го приеме. Това беше вкарано законово в разпоредбите на касата. Това е ако откаже да разкрие звено, добави още Салчев. Трябва да отговаря на критерии, но не може да се открие отделение или звено, когато няма персонал, лаборатория или образно изследване и т.н., каза още директорът на НЗОК.

Думата източване на касата не е правилна. Не е работа на касата кой как доставя лекарства във веригата на доставчиците и какви са цените, обясни още Салчев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още