Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Директорът на ПСС за изгубените баща и син в Стара планина: Не са били подготвени добре

Общество

Директорът на ПСС за изгубените баща и син в Стара планина: Не са били подготвени добре

Директорът на ПСС за изгубените баща и син в Стара планина: Не са били подготвени добре - Tribune.bg
Снимка:

Спасителната акция по откриването им приключи вчера без успех

Без успех завърши снощи издирването на бащата и сина, които се изгубиха в Стара планина преди пет дни. В спасителната акция се включиха 30 души, включително и военни части с дронове, съобщава bTV.

Един от вариантите за изкачването им към връх Ботев започва от местността Паниците, както са направили и двамата туристи. До върха на 2376 метра височина, следват стръмни склонове, гористи местности, ридове, много предизвикателства. Следващата стъпка към върха на баща и син е била хижа „Рай“. От нея до връх Ботев са 4 километра – все трудно трасе. След като са били в заслона на върха, при изключително лошо време, туристите тръгват надолу.

За последно връзка с бащата и сина е имало в сряда следобед – 5 февруари.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев обясни, че преходът до връх Ботев мъжете са взели за време от порядъка на 20 часа.

„За съжаление всяка година се случва подобен инцидент. Най-възможното, което предполагаме, че се случило, че те са някъде по долината на река Тунджа, но са завяти в сняг и няма как да бъдат открити, докато не се стопи“, заяви още Емил Нешев.

По думите му няма шансове двамата мъже да са оцелели след толкова време.

„Това е един много сериозен маршрут. Добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така, особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна късно тръгване, второ – недобра екипировка  и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“. Това заяви пред bTV директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

„Дори, когато са разбрали, че са се загубили не са се обърнали към нас по никакъв начин. Това става около 16 часа следобяд“, посочи той.

А при тях информацията е дошла едва в 9 сутринта на следващия ден.

Съветът на Нешев към всички хора, които предприемат такива преподи, е да знаят добре къде отиват, да се запознаят с прогнозата за времето и да бъдат добре екипирани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати