Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“: Според мен е нещастен случай. И двамата пациенти са били значително увредени

Общество

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“: Според мен е нещастен случай. И двамата пациенти са били значително увредени

Директорът на УМБАЛ Свети Георги: Според мен е нещастен случай. И двамата пациенти са били значително увредени - Tribune.bg
Снимка:

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира за двамата починали пациенти

Според мен е нещастен случай. И двамата пациенти са били значително увредени. Ще бъде установено кой и защо е виновен за забавянето при приема на двамата пациенти в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Това каза на брифинг пред медиите тази сутрин директорът на пловдивската болница проф. д-р Карен Джамбазов.

Видео показа как двама мъже чакат за настаняване пред сградата, единият – на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбите. В последствие и двамата починаха.

„Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно. За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това“, заяви директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Карен Джамбазов относно видеоклипа с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болницата.

Той бе категоричен, че няма данни да е свършил кислорода. В отговор на журналистически въпрос д-р Джамбазов отрече да е практика пациентите да се налага да чакат по стълбища и коридори.

„В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията“, обясни той.

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ обяви, че в болницата е имало недостиг на легла, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141.

„Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти“, заяви директорът на лечебното заведение.

„Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция“, каза още  д-р Карен Джамбазов .

Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата, заяви той.

Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите.

„Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата“, допълни Джамбазов.

Междувременно днес Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по повод публикациите в медиите за двама починали пациенти пред стълбите на пловдивска болница.

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка.                                                         


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати