Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Дистанционната работа продължава, където не може – дезинфекция и 1,5 м. разстояние между служителите

Общество

Дистанционната работа продължава, където не може – дезинфекция и 1,5 м. разстояние между служителите

Дистанционната работа продължава, където не може – дезинфекция и 1,5 м. разстояние между служителите - Tribune.bg
Снимка:

Като цяло се запазва досегашният режим

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири заповеди, с които се въвеждат конкретни противоепидемични мерки за периода от 14 май до 14 юни във връзка с обявената снощи извънредна епидемична обстановка

Единият от документите регламентира режима на работното място и пребиваването на обществени места, свързано с работа.

Всички работодатели и органи по назначаване, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, организират дистанционна форма на работа за служителите си (надомна работаработа от разстояние).

При невъзможност служебните задължения да се изпълняват дистанционно – работодателят трябва да осигури дистанция най-малко от 1.5 м между служителите, хигиенни мерки, дезинфекция, лични предпазни средства за служителите. Забранено е в работните помещения да се допускат лица със симптоми на респираторно заболяване.

При обслужване на клиенти на разстояние по-малко от 1.5 м, служителите задължително трябва да бъдат с маска или предпазен шлем.

Задължение на собствениците на места с обществено предназначение, търговски или други обекти, предлагащи услуги, е да осигурят минимум 1.5 м дистанция между посетителите, както и дезинфектант на входа и контрол на броя на влизащите.

Остава изискването на закрити места всички да носят маска, шлем, шал или нещо, което покрива устата и носа. На открити места важи правилото всички лица, които не са от едно домакинство да спазват дистанция от 1,5 метра.

Дезинфектантите, които се използват трябва да бъдат одобрени от Министерството на здравеопазването. За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция. Документът съдържа и инструкции за правилно дезинфекциране и миене на ръцете.

Друга заповед касае заниманията, свързани с образование, култура, развлечения, спорт.

Остава забраната за посещение на заведения и увеселителни места, в това число барове, дискотеки на закрито. Изключение се прави за заведенията за хранене с открита площ и отделен вход.

В моловете остават достъпни само банковите и застрахователните офиси, аптеките и дрогериите, хранителните магазини.

Отварят се музеите, галериите, библиотеките и кината - при заетост до 30% от капацитета им, но са забранени всички други културни и развлекателни прояви. Симпозиуми и конференции все още не могат да се провеждат.

Училищата и университетите продължават да провеждат учебни занятия дистанционно. Детските ясли и градините остават затворени, но се обмисля тяхното отваряне.

Колективни занимания за аматьори се допускат само на открито в групи до 12 участници, без състезателен характер и без публика.

Разрешава се на футболистите от Първа и Втора лига да започнат тренировки за националното първенство, което се възобновява от 5 юни - без публика. Възстановяват се и тренировките на спортистите, които са на олимпийска подготовка.

Отделна заповед е посветена на задължителната изолация, лечението и спазването на мерки, свързани с карантина.

В нея е записано, че задължителна изолация в болнични условия се прилага при пациенти над 60 г., с придружаващи хронични заболявания. Лицата с тежко протичане на болестта задължително постъпват в болница. Същото важи и за хората, при които няма възможност за изолация и лечение в домашни условия.

Изолация в домашни условия за 28 дни се предприема при положителен тест COVID-19, считано от датата на теста. На такава изолация подлежат безсимптомните носители на вируса и хората с леки оплаквания без хронични заболявания. Срокът може да се удължи, ако след изтичането му пациентът все още е с положителен тест.

При неспазване на предписание за изолация нарушителите се наказват с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 хиляди лева, а при епидемия, пандемия със смъртни случаи или извънредно положение - затвор до 5 години и глоба до 50 хиляди лева.

Четвъртата заповед се отнася до временната забрана за влизане в страната.

До 14 юни се забранява влизането в България на чужденци, независимо от гражданството им.

Изключение се прави за тези, които пребивават постоянно или дългоросчно у нас и за техните семейства. Същото важи и за лица, пътуващи по хуманитарни причини. 


Коментари (1)

ErickBlits как важно выводить
клопов в доме . Служба Изосепт работает в МСК, поможет Вам избавиться от клопов и клещей..
24.06.2022 17:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети