Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Диян Стаматов: Родители, маските в клас са уважение към живота на учителя!

Общество

Диян Стаматов: Родители, маските в клас са уважение към живота на учителя!

Снимка:

Продължителното пребиваване в електронна среда води до много пропуски в обучението, предупреди директорът на столичното 119-о училище

Носенето на маски за учениците от 5 до 12 клас ще бъде задължително. Заповедта, която предстои да влезе в сила, вероятно ще раздели обществото за пореден път. Каква е позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България – обяснява неговият председател Диян Стаматов.

„Всички се обединихме около позицията, че учениците от 5 до 12 клас, след завръщането си в училище, трябва да бъдат с маски. Ще са необходими много усилия за да убедим хората и най-вече родителите, че това е много важно, то е сигнал за уважение към учителския труд“, казва Диян Стаматов пред БНР.

По думите му,  това ще е много трудно, бавно и противопоставящо се. В противен случай обаче ще имаме непрекъснато превключване от реално към дистанционно управление на учебния процес, предупреждава директорът на столичното 119-о средно училище Акад. Михаил Арнаудов.

„Почти навсякъде вече се носят маски. Излиза обаче, че мястото, където най-трудно намираме допирателна точа за това изискване се оказва училищната среда. Преди няколко месеца нямахме толкова силен натиск на вируса, сега обаче,  твърде често имаме починали учители, вече са почти 30, което създава огромен стрес и притеснения за всяко училище“, коментира Диян Стаматов.

„Там, където е имало тъжен проблем или дори установена зараза, настъпва голямо притеснение. Разстройва се и учебният процес – веднага настъпва плътна карантина, на цели класове. Последиците от преболедуването също са тежки, това е проблем за човека и за цялата образователна система“, заяви още той.

„Всеки един от нас трябва да направи малкият компромис. Да, носенето на маски не е удобно, но трябва да се защитят всички – и ученици, и учители.  За голямо съжаление, кампаниите по убеждаване остават много трудни. 

Не можем да се надяваме на чудо и че никой в класа няма да се зарази. Следват зимни месеци, с традиционните от години грипни ваканции. Определено това ще е най-трудния период“, категоричен е Стаматов.

„Вероятно ще се премине към дистанционно обучение. Продължителното пребиваване в електронна среда обаче води до много пропуски в обучението“, алармира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още