Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Диян Стаматов: Тази учебна година ще започне дистанционно

Общество

Диян Стаматов: Тази учебна година ще започне дистанционно

Снимка:

Педагозите трябва да се съобразят с нагласите на родителите, смята директорът на 119 СУ

Най-вероятно учебната година ще започне дистанционно, коментира пред БТВ Диян Стаматов, директор на 119 СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Някъде няма да има проблем – особено в зелените и жълтите зони, но там, където нещата са в червената и тъмночервената зона, вероятността да има неприсъствено обучение е много голяма“, посочи Стаматов. По думите му на много места директорите и педагогическите колективи трябва да се съобразят с нагласите на родителите, което не е лесен казус. Стаматов напомни, че през изминалата учебна година е имало училища, където не е било нужно да се преминава към дистанционна форма на обучение поради липса на заболели в колектива и учениците.

„Тъкмо локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане. Той обаче е малко по-специфичен, особено в малките населени места, където невинаги всички се съгласяват с взетото решение“, уточни директорът на 119 СУ и бивш заместник-министър на образованието. Според него най-потърпевши през миналата учебна година са били учениците от 5 и 6 клас, както и деветокласниците. Експертът препоръча учениците от начален курс – от 1 до 4-ти клас, да преминават към неприсъствена форма на обучение последни.

Според официалната статистика повече от 45% от директорите в страната са ваксинирани. От учителите повече 35% са ваксинираните, което също е висок процент, смята Диян Стаматов.

„Това е личен избор. Не бива при настоящата ситуация да има усещане за натиск както за ваксиниране, така и за неваксиниране“, категоричен е директорът на 119 СУ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още