Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Диян Стаматов: На 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас

Общество

Диян Стаматов: На 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас

Диян Стаматов: На 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас - Tribune.bg
Снимка:

Стаматов смята, че след ваканцията трябва да има редакции в материала за матурите за 7-и и 12-и клас

Надеждите са, че на 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас. Това заяви пред bTV Диян Стаматов, представител на учителското съсловие и директор на 119 СУ. В студиото бе и Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“, който иска да се мисли за диференцирано връщане на учениците, защото се е видяло, че заболелите ученици и учители далеч не са били толкова много.     

На въпрос трябва ли да се намали материалът за матурите за 7 и 12 клас, Стаматов смята, че след ваканцията трябва да има редакции, наложени вече и в съсловието.

„Трябва да се обявят онези редакции, които се наложат в училищното съсловие, след 12 април. Този випуск е вторият, който учи в дистанционен формат, трябва да има отпадане на някои неща“, коментира Стаматов.                                                          

„Миналата година имаше проучване за редактиране на материала и е правилно да се направи и на този етап, защото втора година е дистанционно обучението“, каза Стаматов, подчертавайки, че дистанционното обучение върви добре. За 7 клас директорът смята, че трябва да има съвременни автори, които са четими и позитивни, без архаизми, а с думи в произведенията, които учениците познават.

От своя страна Петров смята, че редовното обучение не може да се приравни с дистанционното. Огромна част от учениците не са ефективни, каза той.

Проучване на МОН пък показва, че по време на дистанционното обучение са изпаднали само 1% от учениците.

Директорът на 119 училище заяви, че не се е провалило дистанционното обучение, но и поясни, че при 700 000 ученици едва ли само 1% са отпадналите от системата.

„Това по-скоро е целта, но не и реалността“, коментира официалните данни той.

Д-р Юлиян Петров от синдикат „Образование“ поясни, че и в електронна, и в присъствена среда има изравнени стойности на отпадналите ученици и това са около 10% по-скоро.

Той също така коментира, че едва ли може да се приравни онлайн обучението на това в клас. „Много от учениците не успяха да изградят навика да са активни в час, след като са се събудили в 8 без 5, а трябва да са в час в 8“, каза Петров.

Диян Стаматов от своя страна добави, че външното оценяване не трябва да отпада за 4 и 10 клас, за да се види нивото на подготовка и да се проверят пропуските на учениците. Юлиян Петров обаче не е съгласен, тъй като „за в бъдеще трябва да се започне с промени от начален етап“.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети