Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ДКК със сигнал за липсващи документи и вероятност държавата да бъде ощетена с 50 млн. лева

Общество

ДКК със сигнал за липсващи документи и вероятност държавата да бъде ощетена с 50 млн. лева

ДКК със сигнал за липсващи документи и вероятност държавата да бъде ощетена с 50 млн. лева - Tribune.bg

ДАНС са уведомени за случая

Държавата може да бъде ощетена с 50 милиона лева заради липсата на оригинали на важни документи от предишното ръководство. Това каза на брифинг изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания. ДКК е страна в търговски спор, по силата на който претендираме заплащане на сума в размер приблизително на 75 млн. лв.

„За тази сума дружеството е платило около 25 млн. лв., за да може да се води кредитор в съществуващия търговски спор. Логиката е била – купуваме нещо за 25 милиона през 2018 с идеята, че при доброволно изпълнение ще получим 75 милиона. 200 % е добра печалба, длъжникът не плащат, завежда се осъдителен иск миналата година. Така е защитен интересът по адекватен начин.

Оказва се обаче, че липсват оригиналите на най-важните документи, на база на които претендираме вземането си. Става въпрос за анекси към съществуващите договори за цесия”, обясни адв. Венцислав Димитров.

„При липсата на документни изходът е обречен. Доказателствата в копия ще бъдат извадени на база оригинални документи, които не подкрепят нашата теза”. 

Разследващите органи не са били уведомени за казуса от бившия директор на дружеството Смиляна Нитова:

„Ние сме изпуснали възможността трети лица да представят тези документни в оригинал. Друг е въпросът дали те ще могат да го осъществят, защото те вече са преобразувани и са прехвърлени на трети лица. В тази връзка единствената цел днес е желанието ни да кажем за проблем, за който не е алармирано управлението на дружеството. Заварихме предишния екип и колежката Смиляна Митова не е повдигнала темата, както и на нас ни се наложи да стигнем до този извод след правен анализ на съществуващите търговски спорове. ДАНС са уведомени”, добави Димитров. 

По думите му целта на пресконференцията е да бъде уведомена обществеността за наличието на такъв проблем, за който не е алармирано своевременно управлението на дружеството.

„Повече от 10 дни ние бяхме заедно в ръководството на дружеството и тя не е информирала никой от нас за ситуацията. Липса информация това да е било докладвано и на предходния Съвет на директорите. Единственият човек, който явно е имал информацията е била тя“, разясниха още от ДКК. Според тях една от хипотезите е, че по този начин е спечелено време, за да се прикрият следите по изчезването на документите. Преките финансови ползи за частната фирма от всичко това са десетки милиони, които ще бъдат платени от данъкоплатците.

„Не искам да се прави агитация, очерняне или реваншизъм, но това са фактите”.  

По думите на Димитров длъжникът е търговско дружество „Кемира”, която в момента има дело за несъстоятелност.  Оригиналите на документите изчезват за два месеца  - март е отказано да се представят пред съда, защото липсват оригиналите.

„Обяснението е безхаберие на предходното управление. За две седмици не можем да поръчаме нещо, което е трябвало да бъде поръчано преди три месеца.”

Договорът за цесия е сключен „Малаз” ЕООД като тя се е вляла в друга фирма.

„Когато се започва търговско дело, се представят документите в оригинал и се заверява „Вярно с оригинала“. Предполагам такъв е бил случаят със завеждането на делото. Адвокатът е депозирал документите в заверен препис пред съда. Вече какъв е механизмът на предаване на оригиналите – можем само да гадаем. На 06.07 тази година е поискана информация от предходното управление на компанията – неумел опит да се оневини Нитова с нейните действия“, смята Венцислав Димитров.

На 6 юли 2022 г. или повече от 3 месеца, след като съдът е изискал оригиналите, Смиляна Нитова изпраща писма до предходните изпълнителни директори на ДКК, в което се обръща към тях с молба, ако разполагат с оригинали на тези документи, да ѝ ги предоставят.

„Най-вероятно това е много нелеп опит за разминаване на отговорност с нейните предшественици, въпреки че синхрона в изчезването на документите и действията на „Кемира“ се случва именно в нейния мандат“, каза изпълнителният директор на ДКК.

ДККДКК


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДКК, Документи
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати