Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Днес е последният ден от извънредното положение в България

Общество

Днес е последният ден от извънредното положение в България

Снимка:

При нужда правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

Днес е последният ден от извънредното положение в България.

През какво премина страната ни?

Първият случай на COVID-19 у нас беше потвърден на 8 март. На 13 март в страната беше обявено извънредно положение.

Заразените с COVID-19 у нас вече са над 2000. Благодарение на навременните ограничителни мерки, предприети от правителството и Националния оперативен щаб

България успя да ограничи разпространението на новия коронавирус и да се нареди сред страните с най-малък брой на заболелите и с най-малък брой на смъртните случаи.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха забранени посещенията в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете беше разрешено да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите можеха да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, имаха право да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти. Местата за бързо хранене в бензиностанциите също спряха да обслужват клиенти.

Затворени бяха университетите, училищата, детските градини и яслите. Забранено бе провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Преустановени бяха и детските и женски консултации, провеждането на профилактични прегледи и имунизации, както и планови операции в болниците, включително трансплантации.

До края на извънредното положение в сила беше и указанието към всички работодатели да организират дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно - засилени мерки за дезинфекция, инструктаж за лична хигиена и филтър за болните.

От 12 април, носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, стана задължително.

Държавата въведе редица мерки за подпомагане на бизнесите, които са изправени пред финансови затруднения като резултат от пандемията,

включително и частичното отваряне на заведенията от 6 май.

Най-популярна е мярката за запазване на заетостта, известна като "60 на 40". Вероятно е тя да продължи да действа и след 30 юни, но с някои промени в нейната форма. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БНТ във вторник сутрин.

Над 172 000 работни места ще бъдат запазени

благодарение на нея, посочи министърът. „Всеки ден заявленията за получаване на помощи от тази мярка нарастват с около хиляда от работодатели, а това касае поне 7-8 хиляди работници ежедневно“. За момента е ясно, че мярката реално запазва работни места, каза министърът.

"Предстоят промени и за определени сектори процентът на принос на работодателя със сигурност може да бъде променен", каза Сачева. Философията на мярката е да има споделена отговорност между държавата и работодателя и запазването на доходите на хората, допълни тя.

Според нея по отношение на обезщетенията за безработни има какво да се промени и направи и в момента се анализират различни възможности.

През последния месец над 3000 души се регистрират средно на ден като безработни в бюрата по труда в България. Около 1300 от тях посочват конкретно коронавируса като причина да останат без работа, поясни Сачева.

От думите на министъра на труда и социалната политика стана ясно още, че почти 28 хиляди теста трябва да бъдат направени на хора и персонал в домовете за възрастни и хора с увреждания, като за момента има 89 души заразени, 5 починала, а 39 от заразените са служители. Към момента концентрация на заразата има само във Видин.

Вчера Народното събрание прие окончателно промените м Закона за здравето, които

дават правомощие на Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка при нужда. 

Законът беше необходим, за да може правителството и здравният министър да имат нужните правомощия без да бъде удължавано извънредното положение след 13 май. 

Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършен анализ на риска от държавния здравен инспектор, гласи приетият текст.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още