Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
 1. Начало
 2. Общество
 3. Дни на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“

Общество

Дни на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“

Дни на безопасността на пътя с мото Остани жив! Пази живота! - Tribune.bg

Областна администрация на област София ще подкрепи Европейската седмица на мобилността и ще се включи в кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL - Дни на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“.

Официално инициативата Избери живота, стартирана от МГЕРБ, е партньор на Областна управа-София

Със съдействието на сдружение „Избери живота“ и с участието на заместник-областния управител на област София г-н Стефан Арсов на днес и утре се провеждат срещи и беседи с ученици от 11 и 12 клас от Националната гимназия по древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“, 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ и Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“, относно безопасното поведение на пътя и вредата от употребата на алкохол и упойващи вещества.

Сдружение „Избери живота“ се определя като обединение срещу войната на пътя. Сред целите му е предприемане на конкретни действия и стъпки в тази посока – обществени дискусии и законодателни промени.

Мартин Харизанов: Постигаме успехи, защото всеки от нас обича родното си място

Последните изменения в закона за движение по пътищата е една стъпка в правилната посока. Високите санкции за шофиране в нетрезво състояние са изключително важни от една страна, а от друга – превенцията и непрекъснатия дебат и дискусия за възприемане на сериозността на проблема. За нас е важно да разговаряме с бъдещите шофьори, за да ги мотивираме да бъдат внимателни на пътя, да пазят собствения си живот, но и живота на останалите участници на пътя“, коментират „Избери живота“.


За последните две години статистиките за ПТП извършени от млади шофьори са страшни.

 • През 2022 общо 955 са водачите със стаж 2 години. Участвали са в 928 (14,5%) ПТП от общо 6 609 ПТП, а 507 водачи на МПС за обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници са участвали в 530 ПТП (8%) от общо 6 609 ПТП

  • 57 загинали млади шофьори участници в движението от общо 531

  • 1281 ранени от общо 8422

 • През 2021 – 784 ПТП с участието на 801 нови водачи (в 17 ПТП има участие на двама нови водачи и 36 ранени участници)

  • 40 загинали

  • Ранени общо 1116 лица

В общо настъпилите 530 ПТП с участие на водачи на МПС за обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари са загинали общо 81 (15,25%) млади водачи участници в движението от общо 531 загинали, а ранените са 726 (8,62%) от общо 8422 лица

 • От 2009 до сега са станали 92 000 тежки катастрофи


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети