Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ДНСК спря строежа на „Златен век“ (ОБНОВЕНА)

Общество

ДНСК спря строежа на „Златен век“ (ОБНОВЕНА)

Снимка:

Причината- изтекло разрешително

ДНСК спира окончателно строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. Това обяви на извънреден брифинг директорът арх. Влади Калинов.

Мотивът - строителното разрешение на „Артекс“ е изтекло, обясни Калинов и добави, че строителната площадка е била открита на 11.01.2010 г., а разрешението е издадено през 2007 г. и е било презаверявяно през 2012 г.

арх. Калиноварх. Калинов

„Разрешението е изтекло през януари 2020 г.“, уточни той, позовавайки се на извършената проверка по случая. 

Той обясни, че към настоящия момент от фирмата трябва да премахнат един етаж, който е изграден, след изтичане на разрешителното. „Съдбата на този строеж е в ръцете на този, който го е разрешил“, заяви директорът на ДНСК.

„Разрешението за строеж има 10 годишен срок и датата, от която се брои този срок е датата на откриване на строителната площадка. Така както е написан текстът въобще игнорира презаверката през 2012 г.“, посочи арх. Калинов.

Той припомни, че сагата е започнала през 1996 г. когато е бил одобрен подробен устройствен план съгласно, който там може да се изгради сграда с височина 108 м. Планът е бил обжалван и след година и половина е бил приложен.

„От тогава досега нямаме никакво действие в посока този план да бъде променен и да бъде сменено местоположението на високата сграда или тази сграда да бъде намалена до височината, до която са всички останали в непосредствена близост до нея“, коментира още той.

По отношение на планирания за утре протест пред ДНСК, Калинов обясни, че се е срещнал вече с тях и им е обяснил как стоят нещата, затова не вижда причина утре да се срещне с „Артекс“

По-рано днес служители на строителната компания протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, настоявайки „Артекс“ да довърши изграждането на небостъргача.

Служители на Артекс Инженеринг протестираха пред МРРБ заради Златен век

Огорчени, възмутени, потресени сме. Днес разбираме с недоумение за поредната проява на административен произвол, тежка държавна репресия, неуважение към решенията на българския съд и пълно незачитане на конституционните ни права“. Това се казва в официална позиция на АРТЕКС във връзка с обявеното от ДНСК решение за ново спиране на строежа Златен век.

За втори път компанията ни бива използвана по най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се преди, при управлението на Борисов, за съжаление, случва се и сега - при управлението на служебното правителство, което уж трябваше да прокара път за нов модел на управление. Това представлява вулгарна подигравка с труда, средствата, инвестициите и мечтите на стотици хора“, се казва в позицията им.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още