Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До 2021 година белодробни трансплантации ще се извършват в България

Общество

До 2021 година белодробни трансплантации ще се извършват в България

Снимка:

Всяка година петима български пациенти ще получават животоспасяващото лечение във Виена

Започва обучение на български лекари за извършването на белодробни трансплантации в Австрия. Очаква се най-късно през 2021 година белодробните трансплантации вече да се извършват в България. Това стана ясно на пресконференция на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации Валтер Клепетко.

Страната ни е подписала Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница, а документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. В периода, когато нашите специалисти ще се обучават, всяка година 5-ма пациенти ще могат да заминат за Виена, където да им бъде извършена животоспасяваща операция.

„Трансплантациите могат да започнат веднага“, обяви здравният министър.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение“, е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с Ананиев и Клепетко. Тримата са обсъдили и донорската програма на България.

Среща на Бойко Борисов, Кирил Ананиев и проф. Валтер КлепеткоСреща на Бойко Борисов, Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко

„Имаме един голям съвместен проект пред нас. Ние искаме да подобрим трансплантациите в България и искаме да направим възможна трансплантацията на бял дроб в България. Разбира се, голямата предпоставка за извършване на белодробна трансплантация е донорството на органи. Без наличието на органи за трансплантация ние не можем да помогнем на други хора. За това централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи“, заяви проф. Валтер Клепетко, който е и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Автор: Андреа Драганова  

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема