Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До дни ще има втори сертификат за повторно преболедувалите коронавирус

Общество

До дни ще има втори сертификат за повторно преболедувалите коронавирус

Снимка:

По повод оставката на зам.-здравният министър Димитър Петров, Златанов каза, че „в края на мандата всички си тръгват“

До края на деня ще бъде достъпен зелен сертификат и за повторно преболедувалите коронавирус. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ заместник-здравният министър Александър Златанов.

Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти.

“Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава”, увери Златанов.

До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят, допълни заместник-здравният министър.

Той допълни, че средствата за разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап „не се очакват изненади“.

На въпроса дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

„Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие, според ефекта, ще се прецени кое по-добро и на най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни“, посочи Златанов.

Колкото до пандемичната обстановка, зам.-здравният министър съобщи, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла.

Златанов коментира и проверката на антикорупционната комисия, която откри конфликт на интереси при новия директор на болница „Лозенец“.

„Твърде рано е просто по един сигнал, че има някакво нарушение да се предприемат драстични мерки. Лечебните заведения помогнаха много за преминаването през тази криза. Не може с лека ръка да се отстраняват хора, ако няма причини. Ако има - ще си понесат наказанията“, заяви Златанов.

По повод оставката на зам.-здравният министър Димитър Петров, Златанов каза, че „в края на мандата всички си тръгват, не е необходимо да има сериозни причини“.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема