Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До утре Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19

Общество

До утре Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19

До утре Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

След Нова година започва ваксинацията срещу COVID в България

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов представиха Националния план на България за готовност при пандемия, който е бил приет на днешното правителствено заседание.

Доц. Ангел Кунчев: Имунизация ще започне след Нова година

Националният план има общ характер, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Този план е в основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретни заболявания. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашата държава се изправи и пред други пандемии, заяви още здравният министър. 

„Този план дава основните насоки – как да прекъснем епидемичния процес, като минем през това да осигурим през възможно най-кратък срок ваксини, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура – доставка на храна, ток, вода и т.н., дейността на важни органи – пожарна, полиция и т.н. и се стигне до чистата комуникационна стратегия. Ключово значение имат посланията към хората. След Нова година ще започне имунизация. Не имунизираш ли 60-70% от населението не опазваш общественото здраве, а само конкретния индивид“, добави главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране

Здравният министър съобщи, че до четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Днес определихме председател на координационния съвет за ваксините - проф. д-р Красимир Гигов.Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов определиха д-р Гигов като изключителен професионалист.

Проф. Красимир Гигов е с много голям опит в организацията на здравеопазването. Кадър на ВМА. Неговото име е признато в Алжир, където е организирал съвременната военно-медицинска служба на страната. Д-р Гигов има необходимия опит и размах на действия, той може да разчита безрезервно на ВМА, на нейните хора, знания, логистика, заяви още проф. Мутафчийски.

Спешната помощ в „Пирогов” е в пълна координация с БЧК, познаваме много добре проф. Гигов. Имаме хладилници, с които можем да подпомогнем съхраняването на ваксини, каза и проф. Балтов. Здравният министър отново подчерта, че ваксините няма да бъдат наложени, те ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни. Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае, каза министърът.

Първата партида от ваксината на "Пфайзер" отива в София и Бургас

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината „Пфайзер”, съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в „Бул Био”, и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас. Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините, увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната. Сумата, отпусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия, съобщи още Ангелов. Ще има кампания за разясняване на характеристиките на ваксините.

Ангелов: Ако мерките дадат резултат, ще започнем с отваряне на детските градини и яслите

Министърът заяви, че се наблюдава лек ефект от мерките срещу Covid-19, но все още е рано да се каже. Ако те дадат резултат, има визия кои ще са първите отворени – детските градини и яслите. Запитан за ограниченията, засягащи спорта и фитнесите, които вече изразиха недоволство, министърът каза: Още когато представяхме мерките, тогава ген. Мутафчийски ви каза, че ние не затваряме всичко в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и може да има струпване на хора.

С не добро чувство забелязвам всичко, което се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта, каза Ангелов и добави, че е много е трудно да се осъществи контрол навсякъде. Пращайте ни сигнали там, където смятате, че има нарушаване на мерките, призова здравният министър.

Той добави още, че по отношение на спорта властите са изключително толерантни. Направили сме го за 3 седмици, не говорим за месеци, не говорим за спирането на цялата държава. На зимните пързалки важи изискването за дистанция, за създаването на коридори за влизане и излизане, каза още министърът.

Ние не правим локдаун, а заедно всички го правим. Ако няма гражданско съзнание, няма да постигнем успех. Наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките. Много е рано да го кажем, трябва да мине поне една седмица. Ако мерките дадат резултат, вече имаме визия какво да отворим. Ще започнем с отваряне на детските градини и яслите. Всички заедно ще успеем, заяви проф. Ангелов.


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети