Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доброволците в Русе изнемогват, молят властта да помогне с бежанците

Общество

Доброволците в Русе изнемогват, молят властта да помогне с бежанците

Доброволците в Русе изнемогват, молят властта да помогне с бежанците - Tribune.bg
Снимка:

По последни данни само тази нощ в града са пристигнали 3 автобуса

Доброволци от Русе изнемогват. Те настояват властта да помогне за бежанците. Това става ясно от тяхно писмо публикувано във Фейсбук групата Русе помага на Украйна. От него става ясно, че хората са се организирали още на 27 февруари, преди държавата да се задейства. Доброволците посрещат, настаняват или транспортират гражданите бягащи от войната.  

„Вече повече от 10 дни ние действаме без подкрепа на местната и държавната власт, но констатираме няколко големи проблема, решението на които не е по силите ни.“, пишат те.

Ето и целия текст:

Много моля прочетете до края. Доброволците ни в Русе изнемогват. Ако някой от четящите има връзка с нужните институции или е в такава, направете необходимото! Моля!

Здравейте!

От името на администраторите на ФБ групата Русе помага на Украйна, искам да ви запозная с голям проблем, с който се сблъскваме на място в Русе.

Уважаеми госпожи и господа,

С това писмо искаме да алармираме за проблем на северната граница при Русе, във връзка с увеличения трафик, след започването на войната в Украйна.

Ние сме неформална група граждани, които искаме да помогнем на пристигащите в България и Русе. Организирахме се още на 27 февруари и започнахме да работим доброволно, преди местните и държавни власти да реагират.

Посрещаме и организираме настаняване или транспорт на граждани, бягащи от войната в Украйна. Създадохме и връзка с доброволци в Букурещ, тъй като по- голяма част от пристигащите на този етап идват от там. Вече повече от 10 дни ние действаме без подкрепа на местната и държавната власт, но констатираме няколко големи проблема, решението на които не е по силите ни.

1. Много лоша или направо липсваща координация между властите, практически неефективен „денонощен телефон“ на Община Русе за помощ на украинци.

2. Мълчалив отказ на БЧК да се погрижи за пристигащите след 18 часа.

3. Само тази нощ в Русе пристигнаха 3 автобуса, около 120 човека, които нямаше кой да посрещне, упъти и да предложи помощ, а довечера се очакват пак толкова. Опитахме се с наши сили и средства да направим пункт на централна ЖП гара Русе, но и там имахме проблеми с охраняващите служители.

4. От Украйна, освен украински граждани бягат и такива с друго гражданство, но които учат или работят там. За съжаление те не могат да се възползват от безплатното пътуване, предоставено от БДЖ само на украинци с документи. Тези хора не разполагат с валута различна от украинската, а на гарите липсват устройства за плащане с карти. Така хората остават без възможност да ползват дори платените услуги на железниците. Апелираме за скоростно решение на този казус.

Нашето искане е незабавно в Русе да се изгради и да започне ефективна денонощна работа Национален координационен център, който да има правата и средствата да помага и упътва пристигащите, да им предостави временно подслон и медицински услуги, ако това е необходимо. Ние, въпреки голямото ни желание, не бихме могли да работим на пълни обороти, ако зад нас не стои институция и нямаме правата и подкрепата на държавата.

Моето име е Ирина Стоянова и заедно с Йоана Терзиева, Деян Герасимов, Наталия Вангелова, Стамен Белчев, Весела Михова и Олга Пенчева се опитваме да администрираме тази неформална група и апелираме за вашето внимание!

Оставаме на разположение!

Ирина

Irina Stoyanova

M + 359889422240

[email protected]


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати