Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доказаха първи случай с подвариант на COVID-19 в София

Общество

Доказаха първи случай с подвариант на COVID-19 в София

Доказаха първи случай с подвариант на COVID-19 в София - Tribune.bg
Снимка:

В София е доказан един случай на подварианта Пирола на варианта Омикрон на COVID-19, показват данните, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 88 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от 14 области на страната в периода 14 септември - 12 октомври. Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории. При всички проби е установен Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е доказан BA.2.86 - Пирола, определен от Световната здравна организация като вариант под наблюдение.

Установени са и подварианти, дефинирани от СЗО като такива с повишен интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един. В допълнение са доказани подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са доказани други подварианти, предаде БНТ.

Епидемиолози и вирусолози съобщиха в края на септември, че разпространението на субварианта Пирола се отчита в цяла Европа и един от началните му симптоми е зачервяване на очите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати