Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доставят първия медицински хеликоптер на 15 декември

Общество

Доставят първия медицински хеликоптер на 15 декември

Доставят първия медицински хеликоптер на 15 декември - Tribune.bg
Снимка:

Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 г.

До средата на декември трябва да пристигне първият медицински хеликоптер, закупен по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Вчера е било подписано решение от страна на Министерството на здравеопазването и на италианската фирма „Leonardo S.p.A“, след процедурата по пряко договаряне, за осигуряване на заложените в Плана за възстановяване и устойчивост шест хеликоптера, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Първият хеликоптер трябва да бъде в България на 15 декември тази година, а останалите – до 2025 г.

Здравният министър изрази увереност, че спешната медицинска помощ по въздух ще е факт много по-рано.

„За това се създаде един екип на ниво министри и зам.-министри, така че още преди получаването на първия хеликоптер, който очакваме по друга програма още в средата на годината да имаме, ние да бъдем абсолютно готови с обучени медицински екипи, обучени пилоти, организация на сериозен координационен център, който да управлява тези полети и да координира действията на спешна медицинска помощ”.

„Благодарение на експерти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в спешната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, началник на катедра „Авиационна и морска медицина“ към ВМА и д-р Христо Стоянов от УМБАЛ „Лозенец“ вече имаме изготвена програма за обучение на медиците“, обясни министър Меджидиев като уточни, че в най-скоро време ще започнат и самите обучения. Първоначално това ще бъдат лекари със специалност „Анестезиология и реанимация“.

Здравният министър посочи, че екипът на министерството е ангажиран с посещения на лечебни заведения в страната с цел оценка на възможността за избор на подходящи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат определени места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и комплексна медицинска помощ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети