Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев: 16 производителя на бързи тестове ще се признават у нас

Общество

Доц. Ангел Кунчев: 16 производителя на бързи тестове ще се признават у нас

Доц. Ангел Кунчев: 16 производителя на бързи тестове ще се признават у нас - Tribune.bg
Снимка:

България е в добра ситуация, защото падна средната заболеваемост, каза главният държавен здравен инспектор

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове“, добави доц. Кунчев.  

Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация, добави той.

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още Кунчев.

От думите му стана ясно, че по-късно днес ще бъдат оповестени правилата, по които ще се влиза в страната ни във връзка с началото на туристическия сезон.

Има проблем с ваксинацията. Трябва да мотивираме хората, да ги накараме да разберат, че това е начинът да излезем от кризата, категоричен е той.

На въпрос дали ваксините срещу COVID-19 ще станат задължителни у нас, доц. Кунчев заяви: „Не планираме задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа. Ваксините ще останат безплатни и незадължителни. Вижте обаче какво става в старческите домове. Служителите, които влизат, ако не са ваксинирани, представляват риск за възрастните хора. Затова ще препоръчаме да го направят. Изпратил съм такова писмо до министъра на труда и социалната политика“, обясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му в старчески дом в Бургас има ново огнище на COVID-19.

Доц. Кунчев отново подчерта, че страничните ефекти от ваксините са много малки на фона на ползите, които носят. „Честотата при тези нежелани реакции е такава, както и без ваксини“, изтъкна националният здравен инспектор.

„Правилна стъпка е да дадем възможност на хората да се ваксинират и при личните лекари, след което да си получат сертификата“, посочи доц. Кунчев. „България е в добра ситуация, защото падна средната заболеваемост от останалите европейски страни. Продължаваме да вървим надолу. Средната заболеваемост падна под 350 на 100 000. Важно е по време на Великденските празници да пазим мерките и да не се отпускаме“, предупреди той.

Относно новия индийски щам Кунчев заяви, че засега е малка вероятността да е у нас. Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спрат новия вариант, каза той.

Доц. Ангел Кунчев коментира и решението да се използва ваксината на „Янсен“ у нас. Един случай със странични ефекти на 1 милион е регистриран при ваксината на „Янсен“ и това е причината тя да се разреши за използване у нас без ограничения, обясни главният държавен здравен инспектор.                                  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати