Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев: Мерките трябва да продължат като не пречат нито на здравето, нито на икономиката

Общество

Доц. Ангел Кунчев: Мерките трябва да продължат като не пречат нито на здравето, нито на икономиката

Снимка:

Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза, но веднага след започването на употребата на Johnson & Johnson, препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни.

В България ваксината е на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че можем да я ползваме, заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Явно всички векторни ваксини имат проблема с възможно получаване на тромбози след поставяне, но „шансът да получите тромбоза след AstraZeneca е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с ковид вирус”, подчерта Кунчев. Той каза, че няма доказателства колко ефективен ще бъде имунитетът при ваксиниране с две различни ваксини, но няма и никакви доказателства, че подобна ваксинация крие рискове.

Той изрази увереност, че необходимото за България покритие ще бъде постигнато само с Pfizer, но не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

По думите на доц. Кунчев, независимо от заповедта за разпускане на НОЩ, участващите в него продължават да изпълняват ангажиментите си.

Вероятно до края на седмицата ще бъде представен новият начин на допускане на граждани - и български, и чужди, в България с отпадане на карантината. Ще опишем за кои страни това важи, при какви условия и с какви доказателства. В България ще се влиза с PCR- тест или със сертификат за ваксинация, подчерта в заключение доц. Кунчев.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още