Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев: Първата пратка от ваксината може да дойде още за Коледа

Общество

Доц. Ангел Кунчев: Първата пратка от ваксината може да дойде още за Коледа

Снимка:

По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози

Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Има дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които я чакат. Това заяви пред Нова телевизия държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас за повече от 24”, обясни доц.Кунчев.

По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Началото на имунизацията ще е в 6 болници в София.

Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. А по-сериозни количества ще пристигнат през февруари.

На въпрос кой ще бъде първият българин, на който ще бъде направен ваксината, той заяви, че е хубаво той да бъде знаково лице, за да даде пример.

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев. Той увери, че информационна кампания за ваксината ще има. Няма да кажа нищо за никоя ваксина, докато не получа информация от Европейската комисия по лекарствата, подчерта здравният инспектор.

„Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват”, каза той. Според специалистът 70% от хората трябва да се ваксинират, за да има ефект, като според него у нас това няма да се случи. Той похвали хотелите, училищата и магазините в спазването на правилата в условията на пандемия. 

„Във веригите контролът е строг, имат броячи на клиентите, определен брой на колички, датчици за температура и дезинфектанти. Ако магазин иска да работи, ще направи всичко да се спазват мерките“, каза още експертът.  


Коментари (1)

сивата котка Ваксините ща са от чувала на дядо Коледа.
18.12.2020 17:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още