Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с ковид наесен

Общество

Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с ковид наесен

Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с ковид наесен - Tribune.bg
Снимка:

Според държавният здравен инспектор ваксинирането върви добре

Притеснява ни какво ще се случи с ковид наесен, посочи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Където има струпване на много хора, няма как да се махнат маските, тъй като рискът започва да става неприемлив. Много сме внимателни в преценката. Продължават спорове и между нас кое как да бъде. За градския транспорт и големи обекти за момента това няма как да се махнат маските“, предупреди доц. Кунчев. По думите му в момента се намираме в спад на разпространението на вируса.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно“, разясни държавният здравен инспектор. Той увери, че в момента ситуацията в страната е под контрол, а пътят към нормалния живот е имунизацията.

„Основната причина за високата смъртност е демографската ситуация с нашата нация. Индийският щам е най-разпространеният. Нещата не са приключили и сме много внимателни с всяка една нова стъпка“, коментира доц. Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.

„Подготвени означава 70-75% ваксинирани. Ако искате можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката, където искате, „зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", уточни доц. Ангел Кунчев. Според него ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.

По повод освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев, доц. Кунчев бе категоричен, че „нещата са неприятни“.

„Той се чувства обиден. Има две гледни точки - правна и човешка. От правна - всеки работодател има право да освободи пенсионер. От човешка - искам много да му благодаря“, заяви доц. Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети