Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев: Ще стартираме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Общество

Доц. Ангел Кунчев: Ще стартираме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Снимка:

Доцент Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София. Това заяви пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях“.

Доцент Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

„Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят“, уточни той.

По отношение на ваксината на „Модерна“ - тя се движи по стъпките на „БайонТех“, те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества. Той изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на „Астра Зенека“.

„Досега всички ваксини са двудозови. Средно около месец е отстоянието между двете ваксини. „Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва през цялото време и записва каква е била, плюс аларма. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия, на фирмата, къде е била доставена, в коя точка и че доставянето е приключило“, обясни държавният здравен инспектор.

Според доц. Кунчев, десети месец сме с тази пандемия и е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте.

„Само че е твърде дълъг периодът, ако започнем тоя стар спор - дайте всичко да оставим, да изградим колективен имунитет и това да ни спаси. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал, не беше добра идея да следваме този път“, коментира той.

Доц. Кунчев заяви, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.  

Ваксината ще пристигне у нас около празницитеВаксината ще пристигне у нас около празниците


Коментари (1)

Прекрасна новина! на мен не ми се чака дори до март. Който иска да се ваксинира, стига ми да знам да са запазени медиците, учителите, хората на първа линия и интелигентните хора. А за Швеция ще поемат ли отговорност тези, които ни я навираха като модел?! Ще признаят ли че ни лъгаха мангъроиди, трольовци, всезнайковци всякакви, някой ще им потърси ли обяснение?
20.12.2020 13:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още