Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Гломб: Мерките са напълно адекватни, има място и за още затягане

Общество

Доц. Гломб: Мерките са напълно адекватни, има място и за още затягане

Снимка:

"Мерките са напълно адекватни и дори има място и за още затягане", каза пред БНР доц. Любомира Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ маските, дистанцията и възможността да се работи от вкъщи са фактори, които допълнително спомагат много за ограничаването на заболеваемостта. Проветряването на помещенията е много важно.

"Маската, носена под носа или под брадичката, не е сложена маска. Нека в градския транспорт и в затворените пространства да се носят маски и да се спазва дистанция. На всеки 20 минути трябва да се отварят широко прозорците, за да се проветри", подчерта доц. Гломб.

Тя обясни, че при добра вентилация в стая, в която има заразен с коронавируса човек, опасността да се разболее здрав е едва след 80 минути.

Според нея при стриктно спазване на дисциплина в поведението на хората, дори в едно домакинство може заразеният член да бъде изолиран и да не предаде инфекцията на другите.

"Сапунът е прекрасно средство за изчистване на този вирус. Трябва често да се почистват повърхностите", коментира тя.

Не децата, а работещите хора са моторът на разпространението на вируса, защото имат много контакти, категорична беше вирусоложката.

Започналото стръмно покачване на кривата на заразяване не е втора вълна на епидемията, подчерта доц. Гломб и прогнозира тежки есен и зима. "Очаква ни една по-самотна Коледа", каза още тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още