Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Гломб: Няма смисъл от тестове за антитела, те избледняват бързо

Общество

Доц. Гломб: Няма смисъл от тестове за антитела, те избледняват бързо

Снимка:

Няма смисъл от тестове за антитела, те избледняват бързо, коментира пред Нова тв вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Знае се, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си, с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 от по-малко от две години, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите. Лекарите, работещи в специализираните отделения, са в ежедневен контакт с ковид. Те непрекъснато си „гъделичкат“ имунитета и той е в достатъчно напрегнато състояние. Антителата са най-различни видове, а разработените сега тестове не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет”, обясни доц. Николаева-Гломб.

По думите ѝ регистрацията на антитялото срещу спайк протеина все още не означава, че то има неутрализираща вируса активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеутрализираща реакция. В тази връзка доц. Николаева-Гломб е категорична, че няма смисъл от тестовете за антитела.

„Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат за ролята на антителата в имунитета. Няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже: ето това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", изтъкна вирусологът.  

 


Коментари (1)

Епикур Доц. Тромб !
22.10.2021 16:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема