Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Хинков: Трябва да сме готови за още една ковид вълна през февруари

Общество

Доц. Хинков: Трябва да сме готови за още една ковид вълна през февруари

Снимка:

Трябва да сме готови за още една ковид вълна през февруари, предупреди пред Нова тв доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи.

„Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България. Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата, както беше миналата година“, изтъкна доц. Хинков. Той подчерта, че вирусът има една естествена крива и това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните“, призова доц. Хинков. Той смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега.

„Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши“, смята доцентът. По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление“, а именно, че тази епидемия е използвана за политически цели.

„Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно“, посочи представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според доц. Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят.

„Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород“, призова доц. Хинков. Той обясни, че големият проблем на тази епидемия е смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това“, коментира доц. Хинков и апелира за достъп до медицинска помощ на хронично болните.  


Топ новини

виж още

Актуална тема