Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев и проф. Кантарджиев с предупреждения заради Делта варианта на COVID-19

Общество

Доц. Кунчев и проф. Кантарджиев с предупреждения заради Делта варианта на COVID-19

Доц. Кунчев и проф. Кантарджиев с предупреждения заради Делта варианта на COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Консултантът по ваксинация срещу коронавирус на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев заяви пред Нова телевизия, че е изключително притеснен от разпространението на новия „Делта” вариант на COVID-19. Според него трябва да се въведат нови мерки за влизащите в България от страни, където тази мутация доминира.

Трябва да се взимат мерки. Влизащите у нас трябва да се изследват с PCR тестове. Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране”, категоричен е професорът.

„Делта” вариантът на коронавируса атакува по-сериозно хората между 30 и 40 години, 60% по-заразен е от първоначалния щам и е по-смъртоносен, алармира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Диана Найденова в „Карай направо”. Според него опасността от скорошна нова вълна на заразата у нас е сериозна и само ваксинацията може да я предотврати.

„Ако продължим да се правим на тарикати, както правим в момента, при 2 милиарда приложени дози в света и при очевидната ефективност на тази мярка, не е оправдание това, че е нова ваксина. Драконовски е механизмът за контрол”, обясни доц. Кунчев.

„Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо”, категоричен е той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети