Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Новата COVID вълна ще расте, болниците трябва да са в готовност

Общество

Доц. Кунчев: Новата COVID вълна ще расте, болниците трябва да са в готовност

Снимка:

Мерките в Бургас няма да бъдат затягани на този етап

Болниците трябва да имат готовност за новата COVID вълна, защото очевидно тя ще расте. Трябва да имаме адекватна медицинска помощ и места за всички нуждаещи се.“ Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

Той призова да се спазват предвидените мерки. И там, където има струпване на много хора, да се носят предпазни средства. „Важното е да вдигнем темпа на имунизация“, заяви доц. Кунчев. Според него това е единственото, което ще доведе до успех.

Надявам се, тази вълна да не е толкова зловеща като предишните.“ допълни той. На въпрос на журналисти как трябва да започне новата учебна година, Кунчев заяви, че е още рано да се говори, защото не се знае кога ще е пикът на вълната. По думите му Министерство на образованието е изготвило добър и ясен план на действие.

Доц. Кунчев участва в среща на Областния съвет по здравеопазване. Областта вече е в червената зона. По-рано бе решено да се увеличат COVID леглата от 173 до 255 в Бургаско. Осем са болничните заведения в областта, в които има разкрити COVID отделения, заявиха от Областна управа.

Мерките в Бургас няма да бъдат затягани на този етап. 

„Ако има разпоредени мерки и те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови? Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50 %, а те работят на 150 и сега кажем на 30, това какво ще промени? Координацията между кметовете, Агенция по храните, полицията и областна управа ще доведе до това да увеличим броя на проверките. те и сега много се правят.”, обяви Кунчев.

Държавният главен здравен инспектор съобщи, че ще се раздават ваучери за храна в 5 големи града в страната на всеки, който се ваксинира. Голям процент от смъртните случаи са именно при неваксинирани пациенти, обясни Ангел Кунчев.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още