Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Няма изненада в рекордните данни за Covid, нарастването ще продължи

Общество

Доц. Кунчев: Няма изненада в рекордните данни за Covid, нарастването ще продължи

Доц. Кунчев: Няма изненада в рекордните данни за Covid, нарастването ще продължи - Tribune.bg
Снимка:

На места като София- област, Перник, Бургас и Благоевград ще се наложи децата да преминат на онлайн обучение

„Няма изненада“ - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев в „Денят започва“ по БНТ.

На места у нас като София- област, Перник, Бургас и Благоевград ще се наложи децата да преминат на онлайн обучение.

Относно тестовете за ученици, той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени“, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. „Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, уточни още доц. Кунчев.

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията“, обясни експертът. 

На „Омикрон“ едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително. Ако имаш бустер обаче вече защитата е 70-80%, което не е никак малко, допълни доц. Кунчев. Този вариант ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно.

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет.

Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип.

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.  

 


Топ новини

виж още