Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Обсъждат се ограничения за възрастните хора, вариантите са три

Общество

Доц. Кунчев: Обсъждат се ограничения за възрастните хора, вариантите са три

Снимка:

„Много ни е уморена системата, но ни е много подготвена - щем не щем, ще издържим”, каза той

„Очакваме бройката на случаите да върви нагоре, защото влизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции. Лятото имаше значително намаляване, сега ще има скок, не знаем с колко. Дай Боже да не е като в Черна гора, където заболеваемостта е 13 пъти над нашата – с други думи, няма да имаме 500 случая на ден, а 9-10 хил. на ден. Много ни е уморена системата, но ни е много по-подготвена - щем не щем, ще издържим”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия.

„Доста дълго можем да издържим - само 15-20% средно са заетите легла, но в някои области, например Бургас и Благоевград има голямо натоварване. Но и за там имаме варианти", каза още той.

По думите му противоепидемичния надзор в София се състои от 30 човека, които трябва да уведомят всички нови заразени. Затова се обсъжда личните лекари да бъдат включени по-активно - да могат да съобщават на човек, че е положителен и да го поставят под карантина.

Възможно е личните лекари да разполагат и с новите комбинирани тестове, които различават коронавирус от грип. „Трябва да ги има в лечебните заведения, в лабораториите, които желаят да работят с него, за районните инспекции ще закупим, може и при джипито да има, а може и то да даде безплатно направление за тях", каза доц. Кунчев. По думите му тестът ще струва 20-25 лв. и ще дава резултат за 20 мин.

Нови мерки за момента няма да се налагат. „Всичко е на масата и всичко се обсъжда, но за момента не се налага промяна в мерките. Трябва да се изпълняват сегашните, а не да се налагат все нови и нови", обясни Кунчев. Обсъждало се и ограничения за възрастните хора - да излизат в определен часови пояс, да могат да излизат на определено разстояние от дома или да са в пълна изолация са трите варианта, които съществуват в Европа. На този етап обаче това е само възможност.”

"Мерките трябва да са най-строги, когато започват нещата и това се прави при всички други болести. И второ, ние се учим един от друг, тогава не знаехме коя мярка какъв ефект има", обясни Кунчев защо при големият брой случаи сега не сме под карантина както през пролетта.

Ако след 14 дни изолация нямаме никакви симптоми, може да излизаме, без да си правим повторен PCR тест. Обичайните симптоми са силна умора, температура, кашлица, затруднено дишане, задух, загуба на вкус и обоняние, припомни доцентът. Кихането не е типичен симптом.

Главният държавен здравен инспектор увери, че имаме достатъчно лекарства. Според него най-важният въпрос е как да се преборим с недоверието у хората. "Това може да стане само чрез медицински факти. Всеки, който мисли, че няма вирус - даваме по 1000 лв на доброволец на първа линия в "Пирогов", заяви Кунчев.  


Коментари (2)

Този лаладжия няма ли да се скрие. Едно говори министърът, друго този. А онзи шеф на НОЩ не се изказва. Просто трябва да се закрие НОЩ, и да спрат да лъжат хората. Той да отиде на първа линия в Пирогов.
09.10.2020 10:07 / Отговор
Той би отишъл, но най-големия лаладжия - Мангър Баш Доктор не го виждам там...
09.10.2020 10:52

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още