Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Обществото, а не държавата може да провали ваксинационния план

Общество

Доц. Кунчев: Обществото, а не държавата може да провали ваксинационния план

Снимка:

Според него няма как с вълшебна пръчица да се променят нагласите у нас

„Британският вариант на коронавируса настъпва“, категоричен бе Ангел Кунчев в интервю за бТВ. Той добави, че отварянето на заведенията в страната зависи изцяло от епидемичната обстановка, но призна, че е възможно да има конфликт между препоръките на Националния оперативен щаб и политическото решение.

Според Кунчев се наблюдава едно задържане на ситуацията в цяла Европа. „Даже има леко намаляване, но в някои страни ситуацията е по-различна – сега е много тежко в Португалия, Ирландия и Чехия“, коментира той.

Здравният инспектор определи като притеснително наличието на бразилския и южноафриканския вариант в съседна Гърция.

Според него няма как с вълшебна пръчица да се променят нагласите за ваксинацията у нас.„За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той.

Ваксинационният план не е пред провал, категоричен беше Кунчев. Ще се провали обществото, ако хората не отидат да се ваксинират, но това не е провал на държавата. Въпросът е какво иска да чете човек. „Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев.  Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса.

„Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев. Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. „Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за хора над 18 години“, каза Кунчев. Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна като цяло. Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва. Относно предстоящите избори през април, Кунчев коментира, че ако се спазват всички мерки, които Минитерството на здравеопазването са препоръчали, няма заплаха за гласуващите и участниците в процеса.   


Коментари (2)

Анастас #

'Лектората на БСП-АТАКА-уРУСПИИ
чакат Путьовата ваксина нищо че се оказа ветеринарен серум.

ЕкоТалибаните - АнтиВаксъри => водят Орален Джихад = Зелена революция.

Оставяме ги НЕваксинирани за подобряване на естествения подбор.
Така ще намалее и войнстващата левичарска простащина.

(ваксиниращо)
19.02.2021 11:01 / Отговор
Най-вече руската пропаганда, водена от български предатели ще го провали. Информационната война е много опасна за обществото. Ако се опиташ да намериш някакви научни обективни данни за протичането на болестта или за ваксините трябва да преплуваш през море от лъжи и фалшива, истерична информация. Аз търсих, когато мой близък беше болен да разбера кой от симптомите е нормален, кога трябва да се мисли за хоспитализация, но откривах само глупости и мангъровизми. Има групи, обменящи личен опит, но те са затворени за да не ги тероризират червените тролове. Същото беше когато исках да сравня страничните ефекти от различните ваксини за да направя избор. В момента антиваксърските тролове работят за мен, защото колкото повече хора откажат толкова по-бързо ще ми дойде реда, но за хората, които са им повярвали това може да е фатално.
19.02.2021 11:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още