Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Очаква се през юни зелените паспорти да са факт в целия ЕС

Общество

Доц. Кунчев: Очаква се през юни зелените паспорти да са факт в целия ЕС

Доц. Кунчев: Очаква се през юни зелените паспорти да са факт в целия ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Облекченият режим на влизане ще стане факт за целия Европейски съюз. Това коментира за „Монитор“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Епидемиологът обясни, че страната ни облекчава режима на влизане в страната - към момента ще имат възможност да влизат хора с трите вида документ - отрицателен PCR, сертификат за ваксинация или за преболедуване през последните 6 месеца. По думите му страните, с които България се конкурира за летния сезон вече са взели подобни решения.

„На практика това е бъдещето европейско решение. Просто заинтересованите страни го въвеждаме малко по-рано. Според мен през юни ще стане факт за целия европейски съюз, така и трябва да е“, обясни още епидемиологът.

Доц. Ангел Кунчев обяви още, че и у нас се взимат мерки за подпомагане на предстоящия туристически сезон. По думите му в момента има една много тежка конкуренция за туристи между страните, особено тези около нас –Турция, Гърция , Хърватска, Италия, Малта, Португалия. Състезават се кой ще предложи по-добри и по-безопасни условия.

„В това отношение ние ще съдействаме изцяло на туристическата индустрия, категоричен е доц. Кунчев. В тази връзка е и решението да се насочат към този сектор количества от ваксината на "Янсен", защото е с най-кратко приложение. Той уточни, че и други ваксини ще бъдат насочени за туристическия сектор, за да може да се осигури ваксинацията на всички желаещи и работещи в сектора.

По думите му през зимния сезон мерките и курортите са се справили много добре. „Доста добро ми е впечатлението от там, доста добре се спазваха мерките в СПА хотелите, в зимните курорти, ако това го повторим и на морето би било чудесно“, коментира още главният държавен здравен инспектор.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още