Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев потвърди: „Омикрон“ вече е в България

Общество

Доц. Кунчев потвърди: „Омикрон“ вече е в България

Снимка:

Новият по-заразен вариант на коронавируса „Омикрон“ официално е регистриран в България, съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг за медиите.

За предполагаемата му поява и у нас се говори в последните две седмици, като секвенирането на пробите в Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдило наличието му.

„Потвърдени са 12 случая до момента – при 9 мъже, 3 жени. 7 от заразените с Омикрон са без ваксинация. 5 имат вакснинция преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема”, каза той. По отношение на възрастта - има дете във възрастовата група от 10-15 години; от 15-20 г. са двама заразени, от 20-30 г. са двама, 40-50 - двама души, от 50 до 60 г. - трима, и над 60-годишна възраст: двама.

От общо изследваните 275 клинични проби със SARS-CoV-2, 4.4% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 95,6% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в периода 15.11-22.12.2021 г. и са изпратени от 41 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Доц. Кунчев призова за спазване на противоепидемичните мерки.

По думите предстои да се обсъди дали ще се наложат допълнителни мерки. Доц. Кунчев бе категоричен, че на този етап ще се направи анализ на взетите мерки в останалите държави.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема