Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Общество

Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии - Tribune.bg
Снимка:

Той разкри, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери. „За мен някои групи трябва да бъда имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения“, заяви доц. Кунчев пред "Нованюз".

Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права.

„Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например, многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове“, коментира Кунчев.

 Той разкри, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19.

„На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме“, обяви доц. Ангел Кунчев.

„Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът“, каза доц. Кунчев.

Според него трета доза би била препоръчителна за определени групи. Той обясни, че все пак това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

„Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта, не само за България, а и за Европа. За първи път тази седмица падна малко заболеваемостта“, заяви доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира и протестните действия заради въведените ограничения.

„Едва ли не създаваме впечатление, че изпитваме някакво удоволствие да пречим на някого, да затваряме заведения. Няма такова нещо. Това, което искаме е не да воюваме с някого, а да пазим хората и да не пълним болниците с нови болни. Има някаква много кръвожадна част от населението в България. При положение, че достигнахме 19 500 починали, колко трябва да измрат в България, колко града трябва да изгубим, че да се разбере, че проблем има и трябва да се вземат мерки заа неговото решаване“, каза доц. Ангел Кунчев.

„Политически решения могат да се вземат всякакви, нашата работа като експерти е да кажем какво работи и какво не работи, особено на фона на две години опит от толкова много страни. Няма никакъв спор по отношение на това коя мярка горе-долу какъв принос има. Аз не казвам, че те са вълшебни, не казвам, че ако всички носят маски, че ако всички се изследват два пъти седмично, епидемията ще спре. Няма да спре, но цената, която плащаме, ще бъде много по-ниска, няма да има толкова загинали хора“, категоричен е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му няма никакви съмнения, че България е на последно място по отношение темпа на ваксинация не само в Европейския съюз, а и в Европа.

„Защото и на Балканите страни, които започнаха ваксинацията месеци след нас, вече са с два пъти по-висок процент, имам предвид Северна Македония. Да не говорим за Румъния, Сърбия и други страни. Срамно ли е това? Срамно е. Знаете ли, мисля си кой е най-лошият вариант, когато имаш едно събитие в областта на общественото здраве, да станат по-трудни мерките. Най-лошият вариант е да го разположиш в предизборна ситуация. Ние го разположихме в три предизборни ситуации, това няма как да не влияе. Разбирам донякъде нежеланието на политиците да вземат сериозни мерки, да ги отстояват, защото това не е популярно, това не носи подкрепа. Но пък нещата, които трябва да се правят, така или иначе трябва да се правят. Да, имунизацията върви, нисък е темпът. Ние продължаваме, какво ли не правим. Изнесохме пунктове в магазини, в молове, в паркове, къде ли не, само и само хората да имат достъп до ваксини и то до всички видове“, обясни доц. Ангел Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати