Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш

Общество

Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш

Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш - Tribune.bg
Снимка:

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш. Това обясни пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран в БТА. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина, каза още той.  

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица, посочиха от сайта "Плюс мен", създаден от Министерството на здравеопазването с цел популяризиране на имунизациите. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR. Инкубационен период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е възможно и развитие на пневмония, която може да доведе до летален изход.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети