Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Трети в Европа и втори на Балканите по смъртност

Общество

Доц. Кунчев: Трети в Европа и втори на Балканите по смъртност

Снимка:

Ситуацията в страната е изключително сложна, каза здравният министър

България се намира на трето място в ЕС и на второ място на Балканите по смъртност. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на НОЩ.

Страната ни се нарежда на 13 място в ЕС по заболеваемост с 658 на 100 000.

„В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решение. Или като общество разбираме ситуацията, в която сме, или преминаваме към все по-строги и строги мерки. Иначе ще имаме все повече починали“, обобщи доц. Кунчев.

Ситуацията в страната е изключително сложна. Виждаме, че мерките, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Заетите легла за болнично лечение в Благоевград са 61%, Бургас – 56%, Варна – 66%, Пловдив –60%, Русе – 77%, Търговище – 82%, Шумен – 132 %. В Шумен има повече настанени пациенти, отколкото открити за лечение на COVID легла, обясни министърът.

Ангелов съобщи, че до момента 4330 са положителни лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици.

За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

От леглата за интензивни пациенти 77% са заети в Плевен, а в Разград – 60%.

Решението за зелените коридори беше широко обсъждано. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, изрази недоумение министърът.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасил колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, категоричен бе той.

Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, запита министърът.

Нямаме твърда основа, върху която да стъпим. Този вирус, ако се държеше като грипа, ако се държеше така, лятото трябваше да изчезне. Ето това е ситуацията, ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде, заяви още Ангелов.  


Коментари (1)

Точно така е във война сме и като във всяка война има и герои – за съжаление много от тях ще са мъртви герои, и обикновени войници и дезертьори, и саботьори, и спекуланти и диверсанти. Има и национални предатели. Сами преценете тези, които разпространяваха фалшивите новини за Covid пандемията, разпалваха неверието, разединението и хаоса към кои принадлежат. Това изпитание е тест за хуманността и интелектуалното ниво на обществото и ние за сега не го издържахме.
19.11.2020 12:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още