Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Вторите дози на ваксинираните са гарантирани

Общество

Доц. Кунчев: Вторите дози на ваксинираните са гарантирани

Снимка:

В България все още доминира класическият щам на коронавируса

Вторите дози ваксини на всички ваксинирани са гарантирани, посочи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев. Според него желанието на хората да се ваксинират няма да се охлади.

„Колкото по-рано, толкова по-добре. Държавната няма да отстъпи от принципите на доброволната и безплатната имунизация“, коментира специалистът. По думите му още от сега почва да се усеща влиянието на големия брой ваксинирани.

„Голяма част от ваксините бяха предплатени. Сега е моментът фирмите за ваксини да се отплатят на обществото“, призова доц. Кунчев. Той напомни, че всички ваксини защитават след първа доза, но само с една доза никой не може да бъде сигурен, че е максимално защитен.

„Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим 2 дози и ще го направим“, изтъкна Кунчев. Здравният инспектор призна, че изцяло сме зависими от доставките във връзка с възстановяването на зелените коридори за ваксиниране.

„Не само „Астра Зенека“ забавиха доставки, имаше забавяне и при другите компании. За март фирмите са ни подали информация за доставка на над 500 хиляди дози ваксини“, коментира доц. Кунчев и обеща, че пациентите ще могат да избират ваксината си в малко по-късен етап. Той смята, че издаването на сертификати за ваксинация не е дискириминиция. „И да не го направи България, ще го направят нашите съседи, като погледнем и сферата на туризма. Всеки, който е получил втората доза на ваксината, влиза в системата с ваксинирани“, посочи държавният здравен инспектор. Според него в България все още доминира класическият щам, но е наличен и британският щам на коронавируса.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още