Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев за починалите две бебета от коклюш: Медицинска помощ е потърсена късно

Общество

Доц. Кунчев за починалите две бебета от коклюш: Медицинска помощ е потърсена късно

Доц. Кунчев за починалите две бебета от коклюш: Медицинска помощ е потърсена късно - Tribune.bg
Снимка:

До момента има 205 случая на коклюш в страната, изпратени са писма към районните РЗИ-та и личните лекари да проверят извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи, заави на брифинг служебната министърка на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев свикаха брифинг в МС след новината за две починали бебета от заразата.

„Това, което се случва не е изненада. През 2023 година в Европа започна покачване на случаите в много страни. То се ускори през тази година. В Чехия отчитат най-голям ръст от 60-тте години, там има 6300 случая, 8200 в Испания, Холандия – 3600, а в Гърция - 82 случая. Най-засегнати са лица от 10-19 г, но има и много деца до едногодишна възраст – между 3 и 8%“, заяви Кунчев.

Първи смъртни случаи от коклюш у нас, починали са бебета от Кюстендил

За първите 3 месеца имаме 114 случая в България, 102 от тях са на деца до 19 години“, обясни главният държавен здравен инспектор. По думите му 50-60% от имунизираните напълно или частично са заболели, защото при някои хора имунитетът спада, но заболяването се кара леко.

От тези 205 случая  - 10% са стигнали до болница

Относно починалите бебета Кунчев обясни, че семейставата им са потърсили помощ доста късно, когато децата вече са имали дихателна недостатъчност и лечението по-неефективно. Той добави, че децата са от една махала в Кюстендил, но не са имали контакт

„Не говорим за неправилно лечение, а за потърсена късно медицинска помощ“, обясни здравният инспектор. 

„При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати