Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Любомира Николаева – Гломб: Няма промяна в тежестта на заболяването при новия вариант на ковид

Общество

Доц. Любомира Николаева – Гломб: Няма промяна в тежестта на заболяването при новия вариант на ковид

Снимка:

Има апаратура, която може да го засече у нас и изследванията са в ход

Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега, като на генетично ниво се вижда, че в  тежестта на заболяването няма промяна, коментира пред Нова тв доц. Любомира Николаева – Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Във Великобритания се наблюдава едно 70-процентно увеличение на заболеваемостта, но не се знае още дали това не се дължи и на повишения ръст на изследване. В момента там има програма за по-голям обхват на изследване”, изтъкна вирусологът.

По думите ѝ новият вариант на ковид е засечен в проба от пациент на 20-ти септември, но до средата на ноември около 28% от изследваните проби вече са носители на тази мутация, а на 9-ти декември 62 процента от пробите вече са с нея.

„За да говорим за „щам”, един вирус трябва да отговаря на няколко условия. Новият вариант не отговоря на тях, което е хубава новина”, обясни доц. Любомира Николаева – Гломб.

Тя напомни, че за тези обстоятелства в Националния център по заразни и паразитни болести са запознати поне от 4-5 дни по-рано.

„Има документи, които се разпространяват за обсъждане сред специалистите. Имаме апаратура, с която можем да го засечем и вече изследванията са в ход”, уточни специалистът.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още