Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Мангъров: COVID-19 се лекува като счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине

Общество

Доц. Мангъров: COVID-19 се лекува като счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине

Снимка:

„Има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив“, заяви той

„COVID-19 се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои в къщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой“. Това каза пред БТВ началникът на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус - доц. Атанас Мангъров.

По думите му, ако бронхопневмонията е вирусна, на човека могат да му се дават един или два антибиотика, но те няма да повлияят тези белодробни изменения.

„Евентуално, ако се добави вторична бактериална инфекция, но това става доста по-напред в хода на заболяването, може да се наложи антибиотик, но тези вирусни промени, които се наблюдават, не са чувствителни на лечение с антибиотик, независимо какво си мислим. Трябва много добре да кажем на хората, че за момента няма дефинитивно лечение на COVID. Не може да се очаква, че човек, като влезе в болница, там ще му се даде нещо и на него ще му мине, както става, когато има бактериален менингит, или някаква друга белодробна бактериална инфекция. Има смисъл да се влезе в болница само тогава, когато може да се направи нещо, а това, което може да се направи, е да се дава кислород. Всичките тези – Ремдисивир, плазми, да, добре, хубаво е, но няма категорични показания, че като дадеш на някой това и на него ще му мине“, счита той.

„Има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив и да се чувства в задоволително състояние, да се рехидратира. Значителна част от тези, които идват в болницата, идват сухи като стафиди, защото не са пили достатъчно течности. Затова на хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва още от самото начало да се дава някакъв антибиотик, обикновено този прословут азитромицин, защото от него няма никаква полза. На тях трябва да се каже, че трябва да си останат вкъщи“, каза доцентът.

„Първото, което трябва да се каже на човека, е да се успокои. Второто - да му се обясни, че в следващите 2 седмици, 12-15 дни, той ще бъде болен. Ще му мине някъде след края на втората седмица, след 15-ия, 16-ия ден, някъде там. Много е важно това да се каже, за да няма човек нереални очаквания, тоест психическата нагласа - да се обясни на хората какво да очакват е много важно. Този човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой . Това се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Третото нещо – този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Това е много важно нещо. Четвърто – трябва да взема нещо, което да намалява способността на кръвта му да се съсирва – най-простото нещо е една таблетка аспирин от 100 мг. Това има антиагрегантно действие, може да се замести с дипиридамол – антистенокардин. Когато има силно главоболие, не може да спи, има много силни болки в мускулите – може да вземе някакъв аналгетик – парацетамол, ибупрофен, аналгин, за да може да се наспи, защото човек да се наспи е важна част от лечението“, каза Мангъров.

По думите му, тези хора не трябва да си свалят на всяка цена високата температурата, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията.

„Човекът трябва да се настрои психически, че няма де е един ден, два дни – това е както да се изкачвате по Витоша – Княжево, Златните мостове, хижа Алеко, Черни връх, пиете чай, слизате към Бистрица, чакате рейса, тоест една дълга история“, заяви Мангъров.  


Коментари (3)

Не слушайте този малоумник! Ако се влошавате, се обърнете към истински лекар, не чакайте да ви мине, както ви съветва този кретен!
12.11.2020 09:34 / Отговор
коментар Като чуя какви ги приказва този "'доцент"' ми се иска да му кажа, че не съм чул някой болен от някаква болест с висока темп.да се разхожда из улици и паркове за да му мине болестта!Много ясно, че като имаш вис.температура си стоиш в къщи и се лекуваш с лекарства предписани от лекар но не и от дуценти като мънгънра!
13.11.2020 11:56
Точно така Мангъров, след като направи всичко необходимо за разпространяване на вируса сега умори колкото се може повече от твоите последователи, на тях по друг начин акъла няма да им дойде. Кажи им да си седят в къщи, а не да ти пълнят новото отделение и да са търпеливи за да не ти досаждат по телефона. За другото си има погребални агенции.
12.11.2020 17:24 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още