Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Мангъров и още 11 лекари: Махнете маските на децата от 5 до 12 клас

Общество

Доц. Мангъров и още 11 лекари: Махнете маските на децата от 5 до 12 клас

Доц. Мангъров и още 11 лекари: Махнете маските на децата от 5 до 12 клас - Tribune.bg
Снимка:

Причина за искането – маските намалявали кислородното насищане на кръвта и увеличавали въглеродния двуокис в кръвта

„Ние, български лекари, които сме заявили своето съпричастие към състоянието на медицинската обстановка в страната, и ангажирани още чрез учредителната ни декларация за създаване на алианса на Българските лекари заявяваме, че не приемаме медицинските оправдания(показания) за въвеждане на задължителни маски в българските училища“.

Това пише в декларация от Алианса на Българските лекари за връщане към нормален живот по повод заповедта на министъра на образованието за задължително носене на маски в училищата за децата от 5 до 12 клас.

Публикуваме тяхното мнение без намеса:

Общоизвестно е, че маските за уста и нос предпазват в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, за да не се увреди от лекаря. Така е било винаги (Това е едно от основните им приложения в клинична среда). Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската.

Маските, освен че не предпазват особено от вирусни заболявания, причиняват:

1. Намаляване на кислородното насищане на кръвта и увеличаване на Въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с проява на главоболие, липса на концентрация в час и като краен резултат, невъзприемане на учебния материал.

2. Нанасят се трайни психични увреди на децата, най-вече чрез стреса у най малките, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се обясни на едно дете, което по принцип приема действителността директно, защо следва да се носят, когато причиняват толкова много неудобства и лоши усещания!

3. Лицевите маски според редица наши специалисти доведоха до проява на възпаления на кожата на лицето – дерматити. Провокираха проява на много алергични и свързани с алергичните състояния клинични изяви на задух, на кашлица и спазъм на дихателните пътища. Тези състояния, възпаления на кожата и последствията ще следва да се лекуват и да се полага продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и все още може да бъде избегнато. Не бива да пренебрегваме и факта,че спазването на хигиената и периодичността на смяна на маските от децата е почти невъзможно.

Обобщението за нас като специалисти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от медицинска гледна точка и следва да бъде спряна като изпълнение. Децата не трябва да са с маски в училище, поради последствията, които вече изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние лекарите вече направихме, в името на правилното приложение на педагогическата наука, както и ние работим в името на хората, въоражени с познанията си в медицинската наука. Никой не може да им забрани да се предпазват и да се грижат за себе си, даже следва да се насърчи. Може да кажем още много. Възпираме се до тук. Нека българските учители да разберат, че всички сме заедно в тази криза и тя не е толкова тежка, колкото се опитват да ни представят.

Задължително е да се спре и вменяването на вина у децата, че са потенциални преносители на зараза, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в училищата присъствено без задължителни маски в час, за да нормализираме учебния процес и оптимизираме психическото и физическо добруване на най-важния ресурс на нашата държава!

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се решава според ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

Подписали Деклрацията от Алианса на Българските лекари до този момент 13.00ч.

д-р Георги Тодоров

доц д-р Атанас Мангъров

д-р Галя Цонева

Д-р Първанова

д-р Румяна Тодорова

проф. Иван Чалъков

д-р Фиалковска

д-р Николов

д-р И.Ватев

д-р Дамянов

д-р Тодоров

д-р Ковачев".

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (11)

Махнете доц. Мангъров и съратниците му от България!
19.11.2020 17:04 / Отговор
цветчо все отбор -некадърни и престъпно мислещи лекари, заради които стигнахме до тук -по 4 000 и повече заразени и по 100-150 починали на ден.Да не би да искат да подобриме още повече тези трагични цифри?
19.11.2020 17:20
Киро Бизона А не може ли някой да му махне главата на Джангър Мангъров? Тъкмо няма да е принуден да носи маска!
19.11.2020 17:24
Мангър Доцентов нали щеше да си скъса дипломата, ако вирусът не изчезне до юни?! За юни коя година ставаше въпрос?!
19.11.2020 17:34 / Отговор
Звезди Скъсайте си дипломите всичките щото вирус не само, че не е имало през юни, ами го е нямало и през март и сега.
А това, което Ви го описват като респираторен вирус под абревиетурата cov.id-19 е на светлинни години от короновиурси и няма нищо общо по ничиия медицинска документалистика.
Идиоти, скапаняци и скотове, платени гербаджии безпишляци!
20.11.2020 08:37
Тартаковер Все специалисти-коментатори, които разбират от медицина повече от подписалите се тук медици !? Знае се, че вроденото слабоумие е нелечимо, но освен това се потвърждава хипотезата, че идиота ще надживее с три часа края на света !
19.11.2020 17:54 / Отговор
Абе, Таpтаковер - кeнeф болшевишки, ти още ли си тук? Скоро не ни беше писал "небивалици и умнотии"... Мислехме, че си се "коронясал" уже и вече сме се избавили от помиярските ти коментари, "во век и веков"!
Язък, червено комунистическо говедо, но явно ще трябва да почакаме още някое време, докато се разкараш оттук.
19.11.2020 19:11
Тартаковер Поздравявам те с Да го духаш !! Иди веднага си направи тест за психически отклонения. Това е моя колегиален жест на съчувствие към педали като теб.
19.11.2020 21:18
Звезди Тартаковер
Направо им го тури на всичките говеда нещастни безпишляци с пишлета като кутрета на гномче.
Лаладжийчетата дето си подават гъзеца за 5лв на коментарче или запетайка, не "мъжкарчета за квито се мислят" ми по-големи курвички и от магистралките и за жалост толкова евтини, че даже и не струват лайното на бродягата по канала на Евлогито в София.
Може да си драскат, колкото искат, но нищо не пишат, нито ни доказват освен да ни впечатляват с "блестящия си ум" и никакви познания по каквото и да било.
20.11.2020 08:43
Браво на достойните лекари. В много държави затвориха всичко, без училищата. За маските е правилно, цял ден в училище и ги държат в джобове, където не е много чисто. А не са виновни лекарите, а хунтата, която не взе мерки да стабилизира здравната система.
19.11.2020 23:08 / Отговор
И за какво е виновна "хунтата"?! Че мангърите и мунчовците цяло лято скачахте по площадите, понеже вирус няма?!
19.11.2020 23:29

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети