Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Мангъров: Мерките, които ни нагалаг две години не дават резултати

Общество

Доц. Мангъров: Мерките, които ни нагалаг две години не дават резултати

Снимка:

„Здравната обстановка у нас наподобява на това, което се случи в Южна Африка, Великобритания, САЩ, Франция и т.н., където се наблюдава рязко нарастване на заразените с Омикрон. За него вече се знае, че протича по-леко, разпространява се много бързо и е на път да мине през цялото неболедувало досега по естествен начин население. Ваксинираните очевидно ще го преболедуват. Вече всеки, който се разкиха, разкашля и му потекат сополи, го диагностицират с ковид“, заяви доц. Атанас Мангъров пред novini.bg.

По думите му за грипове и хреми, не се говори и допълва, че във всички страни по света властите въведоха ограничителни мерки, като у нас те далеч не са най-строгите. „Но хората виждат, че там, където прилагат най-крути ограничения, броят на заразените непрекъснато расте. Особено през последните седмици, откакто се появи вариантът Омикрон. Погледнете как в САЩ, където непрекъснато налагат ограничения, последните дни стигнаха до близо по 1 млн.души заразени на ден. Във Великобритания покосените от модикацията са до 200 000 на ден и т.н.“, казва още лекарят.  

Според него независимо от ваксинационния статус на населението, броят на новозаразените расте. Така ще продължи докато Омикронът не мине през цялото население, което не го е карало по естествен път.

„В този контекст, за мен е необяснимо защо властите в отделните държави продължават да принуждават по всякакъв начин хората да се ваксинират! От медицинска гледна точка, това е безумно. Там, където са  поставени по две дози, обясняват на хората, че ако се ваксинират 3-ти път няма да се срещнат с вируса. Където имат вече по три игли, се казва да се ваксинират 4-ти път, за да не се разболеят. Крайно време е управниците да започнат да мислят логично и да проумеят, че по този начин не става“, смята още доц. Мангъров.

Според него това е безумие, което властите в Австралия правят по отношение на шампиона по тенис Новак Джокович! Мангъров смята, че всичко е една грозна инценировка, която показва степента на безумност, до която може да стигне един медицински фашизъм в страна като Австралия.

По думите му мерките, които ни налагат от две години, не дават никакъв резултат, но въпреки това продължават да ги прилагат. „Все едно да смените бравата на своята врата, но да продължавате да се опитвате да отключвате със стария си ключ. Няма да я отворите така. Безспокои ме, че никой не го е еня да предпазва хората, тъй като е очевидно, че тези ваксини не ги пазят. Но ме плаши стремежът да се набоцкат колкото може повече хора и колкото може повече пъти. Очевидно е, че не се получава, вижте Италия, Испания, Франция, САЩ, Израел и др. колко много са ваксинираните и как там заразата пламва отново и отново“, допълва още Мангъров.

Той смята, че смъртността у нас е висока, защото „здравната ни система е много калпава“, а много болници са били затворени и не могат да обслужват онези, които преди са се лекували в тях.

„Аз многократно съм казвал, че всички онези, които не са в тежка форма, трябва да се лекуват вкъщи. В болница да се приемат само онези, които имат необходимост да им се подава кислород. Но никой не ме чува, болниците са препълнени с пациенти, които не се нуждаят от хоспитализация“, казва още той.

Мангъров съветва болните, които остават вкъщи да пият много течности, да ядат повече плодове и течни храни, за да имат сили да се борят с инфекцията. „Добре е да вземат по 1 аспирин от 100 милиграма веднъж на ден. Вирусът засилва способността на кръвта да се съсирва, а ацетил-салициловата киселина/аспирин/ в малки дози намалява тази опасност. Аспиринът трябва да се пие в продължение на няколко месеца – 2-3-4, защото ковидът е продължително заболяване. Острата фаза при него протича  за около 2 седмици, но след това още 20-25 дни има симптоми като отпадналост, замайване и т.н..Най-тежко е между 10-тия и15-тия ден, когато настъпват усложнения като дихателната недостатъчност. Това се случва, когато вирусът обхване такава част от белия дроб, че останалата, незасегнатата част, не може да покрива нуждите на човека от кислород. Няма смисъл да се влиза в болница, ако нямаш дихателна недостатъчност, само защото ти е нещо некомфортно“, съветва още лекарят.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема