Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии

Общество

Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии

Снимка:

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента у нас, няма противопоказания за хората с алергии. Тя може да има негативен ефект върху тези, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни в ефира на БНТ доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“.

Всички останали пациенти с астма, сенна хрема, хранителна алергия, с медикаментозна алергия не трябва имат притеснения, уточни тя.

Ваксината на Пфайзер има много малко странични ефекти, а тази на Moderna има 1 на сто странични ефекти, каза Стаевска.

Най-често това е лека болка в мускула, където се поставя ваксината. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти съобщават за такава. Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране. Тези реакции са характерни и при други ваксини като например противогрипната, уточни доц. Стаевска. Самата тя заяви, че не се е колебала да си постави ваксината на Pfizer.

На въпрос дали може да се отключи алергия, ако се постави ваксината и се взимат лекарства, специалистът отговори, че взаимодействие не може да има, но са възможни кофактори като например физическо усилие, стрес и инфекция, които могат да бъдат агравиращи фактори. По думите й около 30% от населението на Европа има алергии и ако те не се ваксинират, това би компрометирало ваксинационния план на държавите. Алергиите най-вероятно ще се увеличават заради стерилния начин на живот, уточни доц. Стаевска.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още