Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Михаил Околийски: Хората в България смятат, че пандемията е раздухана от медиите

Общество

Доц. Михаил Околийски: Хората в България смятат, че пандемията е раздухана от медиите

Снимка:

Ваксината не е ултимативно спасение, а възможност проблемът да не се задълбочава, казва представляващият СЗО у нас

„Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации и схващането, че политиците не споделят своите мотиви“ Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Той огласи данни от последното изследване на здравната организация за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната. Околийски го определи като опит за комуникация на риска, основана на научни доказателства – нещо, което по думите му липсва в България.

Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху техните послания, отбеляза Михаил Околийски.

„Хората в България смятат, че тази пандемия е раздухана от медиите, което той определи като доста интересно. Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в „леплива инфодемична среда“, изтъкна доц. Околийски.

По време на втория етап от изследването 37% са заявили, че няма да се ваксинират. Сега се отчита лек тренд на намаляване – 35% декларират, че не биха си поставили ваксина.

Загубилите част от благосъстоянието си и от психическата си устойчивост се увеличават.

„Хората се притесняват за бъдещето си. Губят финансови активи“, коментира Околийски. На базата на опита от успехите и провалите с Covid-19 нашето общество би следвало да заяви следващо ниво на дебати с властите, категоричен е доц. Околийски – да може нещата, които ти се полагат по Конституцията, по заявката на една европейска здравна система – да ти бъдат осигурени. Въпреки средствата, които се наливат в здравната система, достъпът е усложнен, сподели той и личния си опит от досега с болестта.

Виждам във ваксината не ултимативното спасение, а възможност нещата да не се задълбочат като здравен проблем, подчерта още Михаил Околийски.

Хората подценяват опасността от коронавируса, смята Околийски, който заяви, че „живеят в някакво вертиго“.

Идват празници, а празнуването може да се превърне много бързо в тъгуване по загубата на близък човек, предупреди Околийски. Вирусът е много устойчив, много коварен, намира си вратичка да влезе в една човешка група и да опустоши както здравето, така и сърцата на хората с дългосрочни последици за психиката, допълни той.  

 


Коментари (2)

Евгени Няма коментари, защото коментари срещу ваксини и далавери на СЗО се изтриват...
15.12.2020 18:55 / Отговор
Кой ти е виновен като си безграмотен? Досега в този сайт, нямам нито един изтрит коментар, а и Татарли-ковера, също...
Причината си е в теб, Евгени.
16.12.2020 13:59

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още